تفاوت ها و شباهت های سرماخوردگی و آنفولانزا
سرماخوردگی و آنفولانزا علائم بسیاری مشترکی دارند و تشخیص تفاوت آنها تنها بر اساس علائم می تواند دشوار یا گاهی غیرممکن باشد. در نهایت آزمایش های پزشکی هستند که می تواند آنفولانزا را شناسایی کنند. سرماخوردگی و آنفولانزا هر دو به وسیله ویروس ها ایجاد می شوند، اما این ویروس ها متفاوت هستند. ویروس های آنفولانزا به مراتب بیشتر از ویروس های سرماخوردگی می توانند به بیمار آسیب وارد کنند. آنفولانزا و سرماخوردگی هر دو از نوع بیماری های تنفسی هستند. خطرات آنفولانزا می تواند بسیار جدی تر باشد و میتواند مشکلات شدیدی را در سیستم تنفسی ایجاد کند. علائم سرماخوردگی در مقابل آنفولانزا می تواند در بسیاری از بیماران قابل تشخیص باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تا انتهای این مقاله در داروخانه آنلاین خانه دارو همراه باشید.
سرماخودگی چیست؟
سرماخوردگی یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی (بینی، گلو، سینوس ها،نای و حنجره) است. حدود 30 تا 50 درصد سرماخوردگی ها توسط راینوویروس ها ایجاد می شود. با این حال، بیش از 200 ویروس مختلف میتوانند باعث سرماخوردگی شوند. سرماخوردگی مسری است و از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. سرماخوردگی یک دوره نهفته حدود یک تا هفت روز دارد (از عفونت تا ظهور علائم). مدت سرماخوردگی حدود هفت تا 10 روز است. با این حال، بسته به سویه ویروسی، می تواند تا دو هفته ادامه یابد. سرماخوردگی عمدتاً به عنوان یک بیماری خفیف تنفسی در نظر گرفته می شود.
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی ویا دستگاه تنفسی تحتانی است که توسط ویروس های آنفولانزا ایجاد می شود. این ویروس ها معمولاً نسبت به ویروس های سرماخوردگی علائم جدی تری در سیستم تنفسی ایجاد می کنند. آنفولانزا مسری است، می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود و دوره نهفتگی آن حدود یک تا چهار روز است. مدت زمان آنفولانزا بسته به شدت عفونت از حدود پنج روز تا دو هفته متغیر است. آنفولانزا می تواند در برخی افراد به یک بیماری شدید و بالقوه کشنده تبدیل شود.
علل و عوامل خطر سرماخوردگی در مقابل آنفولانزا چیست؟
علل آنفولانزا عمدتاً ویروسهای آنفولانزا هستند که متعلق به انواع ویروسهای آنفلوانزا A یا B هستند. علل سرماخوردگی معمولا راینوویروس ها هستند، اما بیش از 200 نوع ویروس قادر به ایجاد سرماخوردگی هستند. عوامل خطر سرماخوردگی و آنفولانزا مشابه یا یکسان هستند. عوامل خطرناک شامل موارد زیر است:
- تماس با فردی که دارای سرماخوردگی یا آنفولانزا است. به خصوص تماس با غشاهای مخاطی، بزاق و یا وسایلی که فرد آلوده لمس کرده است (مثلاً حوله، مسواک و فنجان)
- تماس با اشیایی که میتوانند توسط فرد آلوده لمس شود مانند نرده ها، دستگیره های در و سایر وسایل پرکاربرد.
- خطر بیماری در افراد با سیستم ایمنی ضعیف افزایش می یابد.
- به طور کلی، افراد جوان و پیر معمولاً بیشتر در معرض این ویروس ها هستند.
- استرس، سیگار کشیدن و کم خوابی می تواند خطر ابتلا به این عفونت های ویروسی را افزایش دهد.
- افرادی که سالانه واکسن آنفولانزا را دریافت نمی کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس آنفولانزا هستند. متأسفانه، به دلیل تعداد زیاد ویروس هایی که میتوانند باعث سرماخوردگی شوند، هیچ واکسنی به صورت تجاری علیه ویروس های سرماخوردگی موجود نیست.
علائم و نشانه های سرماخوردگی در مقابل آنفولانزا چیست؟
علائم آنفولانزا معمولاً شدیدتر از علائمی است که در سرماخوردگی دیده می شود (متوسط تا شدید) و می تواند به سرعت پس از قرار گرفتن در معرض ویروس هایی که باعث آنفولانزا می شوند (به عنوان مثال، سویه های ویروس آنفولانزای خوکی) ظاهر شوند. علاوه بر این، سرماخوردگی معمولاً باعث مرگ نمیشود، اما آنفولانزا به دلیل نارسایی تنفسی در برخی افراد باعث مرگ میشود.
چه زمانی در مورد سرماخوردگی یا آنفولانزا به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر فردی دچار مشکل تنفسی، گلودرد شدید، سرفهای که مخاط سبز رنگ تولید میکند، درد قفسه سینه یا تب شدید و مداوم داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند. اگر مشکوک به آنفولانزا هستید و باردار هستید، بالای 50 سال دارید، به هر دلیلی سیستم ایمنی ضعیفی دارید یا مشکلات پزشکی مداومی مانند دیابت دارید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض ناشی از آنفولانزا هستید و باید به پزشک مراجعه نمایید.
تشخیص سرماخوردگی در مقابل آنفولانزا
به طور کلی، پزشکان با انجام یک آزمایش تشخیصی سریع آنفولانزا، که معمولاً در عرض 30 دقیقه انجام می شود، بین سرماخوردگی و آنفولانزا تمایز قائل می شوند. بسته به اینکه چه آزمایشی استفاده می شود، نتایج می تواند متفاوت باشد، اما اکثر پزشکان ، از جمله پرسنل پزشکی اورژانس، از این آزمایش استفاده می کنند. اگر آزمایش منفی باشد، احتمالاً بیماران سرما میخورند، مگر اینکه علائم و نشانههای آنها شدیدتر شود.
درمان ها، داروها و درمان های خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا
گزینههای درمانی، داروها و درمانهای خانگی برای سرماخوردگی و آنفولانزا تقریباً یکسان هستند به جز مواردی که به بیماری شدیدتر آنفولانزا مربوط میشوند.
- درمانهای رایج برای هر دو بیماری شامل استراحت و درمان علائم در زمان وقوع است. تب با استامینوفن درمان می شود. علائم را می توان با هیدراتاسیون خوب و داروهای بدون نسخه سرماخوردگی و آنفولانزا که شامل سرکوب علائمی مانند سرفه، احتقان، حالت تهوع و گلودرد است، کنترل کرد.
- داروها معمولاً درمانهای سرماخوردگی و آنفولانزای بدون نسخه هستند که اغلب ترکیبی از چندین دارو مانند استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (موترین)، سرکوبکنندههای مختلف سرفه و یا ضداحتقانها هستند. برای آنفولانزا، برخی از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از داروهایی از دسته مهارکننده های ضد ویروسی نورآمینیداز (اسلتامیویر، پرامیویر، و زانامیویر)، به ویژه در عفونت های شدید استفاده می کنند.
- درمان های خانگی برای سرماخوردگی و آنفولانزا مشابه هستند. ویتامین C، روی، هوای مرطوب، دوش بخار، غرغره کردن با آب نمک، کمپرس برای تسکین احتقان سینوسی و یا سردرد، عسل و لیمو، زنجبیل و بسیاری از موارد دیگر توصیه شده است. بهتر است قبل از تکیه بر درمان های خانگی با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر آنفولانزا دارید، درمان های خانگی عمدتاً علائم را کاهش می دهند اما بیماری ها را درمان نمی کنند.
آیا می توان از سرماخوردگی یا آنفولانزا پیشگیری کرد؟
بله، پیشگیری از سرماخوردگی یا آنفولانزا امکانپذیر است، اما اگر در شرایط شلوغی زندگی میکنید که تقریباً غیرممکن است دائماً از تماس با وسایلی که افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا لمس میکنند اجتناب کنید، انجام این کار آسان نیست. راههای پیشگیری (یا بهطور واقعیتر، کاهش احتمال ابتلا) سرماخوردگی و یا آنفولانزا اساساً یکسان هستند. شستن دست ها و پرهیز از تماس نزدیک با افراد آلوده و یا وسایلی که با آنها تماس می گیرند موثرترین راه برای پیشگیری یا کاهش احتمال ابتلا به ویروس هایی است که باعث این بیماری ها می شوند. واکسیناسیون با واکسن آنفولانزای به روز شده سالیانه راه دیگری برای پیشگیری یا کاهش احتمال ابتلا به ویروس آنفولانزا است. متأسفانه، هیچ واکسنی علیه بیش از 200 نوع ویروس که باعث سرماخوردگی می شوند وجود ندارد. برای مشاهده و یا خرید بهترین مکمل ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن میتوانید به دسته بندی مکمل های غذایی در سایت خانه دارو مراجعه نمایید.